Kundalini Yoga

Een weg naar kracht, balans, energie en stilte. Op alle gebieden in jezelf.

Kundalini Yoga met Vir aan zee, online of live.

Een weg naar kracht, balans, energie en stilte. Op alle gebieden in jezelf.

Je lichaam beweegt ritmisch op je adem. Gedachten vallen op hun plek en na verloop van tijd wordt je hoofd stiller.  Het lijkt wel alsof alles van binnen lichter en opener is geworden.

Mantra, beweging, ademhaling, meditatie. Dit zijn onderdelen van een kundalini yoga les. Door deze veelzijdigheid aan technieken en series, spreekt deze yogavorm veel verschillende gebieden in je aan. In essentie is kundalini yoga er op gericht om je volle potentieel te gebruiken in je leven

Kundalini Yoga

Alles er uit halen dat in je zit

Je wordt opener en je leert stap voor stap hoe je alles uit jezelf kunt halen dat je in je hebt. Ook in je dagelijks leven. Je bepaalt zelf het tempo en de intensiteit. De oefeningen kan je zien als een onderzoek voor hoe je je door het leven kunt bewegen.

Vrijheid scheppen van binnenuit

Sommige series zijn pittig en confronterend, maar des te groter is de bevrijding als je door de moeilijke momenten heen kunt ademen. Daarnaast word je nooit gedwongen en leer je juist de taal van je lichaam begrijpen en respecteren.

Verbinding tussen lichaam, ziel en geest

Je versterkt je spieren, organen en zenuwstelsel. Je leert je geest te sturen, je focus wordt groter, je hormonen komen in balans en je energie stroomt beter. Soms word je verrast door een gevoel dat vrijkomt en je leert jezelf ook op dat vlak uitgebreider kennen. Zo ontdek je stap voor stap wat een rijkdom er in je is.

Kundalini Yoga voor een leven in volheid en in afstemming met wat je werkelijk bent.

Waarom Kundalini Yoga?

Deze yoga kan fysieke, mentale en emotionele balans bewerkstelligen en helpt om  in verbinding te blijven met je innerlijke kracht en met een open hart in de wereld te staan. In de tijden van verandering waar we in leven is het extra belangrijk om te luisteren naar de stem van binnen en om vanuit daar te handelen wanneer nodig. Deze oude technieken kunnen hier goed bij helpen.

Gezond lichaam

Kundalini yoga maakt je spieren sterk, je lichaam soepel, je energie stroomt beter. Je zenuwstelsel en organen worden versterkt. De elementen in jezelf worden in balans gebracht. Dit gebeurt geleidelijk en soms onopgemerkt, tot je op een dag beseft dat je veel beter in je vel zit.

In verbinding met jezelf

In de ruimte die geschept wordt, beleef je jezelf. Er is ruimte voor het observeren van je sensaties, je gedachten en voor je gevoel en emoties. Keer op keer word je je bewust van jezelf en wordt deze verbinding steeds bewuster en dieper.

Heldere geest

Het ritme in de oefeningen, de combinatie met mantra, meditatie en ademhaling zorgt er ook voor dat je gedachten geïntegreerd worden en dat je geest helder wordt. Dit is voornamelijk het geval als je met regelmaat deze technieken toepast, maar al na afloop van een les merk je het verschil.

Kiezen vanuit je kern

Als je weet wat je voelt, denkt, verbinding hebt met je lichaam en weet wat je bent, dan ontstaan er vaak andere keuzes of reacties op je omgeving. Stap voor stap weet je wat je plek in je leven is en wat voor houding en handelingen daar bij passen. Ook dit is een weg die misschien ons hele leven zal duren, maar onderweg word je steeds een stukje rijker.

Vir als yoga docent

Sinds 2010 geef ik kundalini yoga. De stijl is mee veranderd met hoe het mij heeft getransformeerd. Mijn intentie is om de groep te leiden naar de ervaring die op dat moment nodig is. Met intuïtieve vaardigheden, duidelijkheid, zachtheid en kracht. Het lesgeven doe ik zoveel mogelijk in afstemming met wat ik voel in de ruimte en in de groep.  

Wat anderen zeggen

Woorden met aandacht geschreven door mensen die regelmatig yoga lessen, privé lessen en/of workshops hebben gevolgd. Dank voor ieders’ inbreng; ik leer net zo veel van jullie, als jullie van mij! 

~Meer teksten van anderen lees je op oa. de Review pagina~

Als ik aan Vir denk en aan Vir haar lessen, dan voel ik alleen maar dankbaarheid. Dankbaar voor alle wijsheid, liefde, rust en tijd die ze in haar lessen stopt en in de begeleiding buiten de lessen om. Vir creeërt tijdens haar lessen altijd een veilige ruimte waarin je jezelf kan zijn. Dank daarvoor!
Fiore
Vir is een schat van een vrouw die over een schat aan prachtige Kundalini Yogalessen beschikt. Ze deelt deze vol liefde uit, gelardeerd met mooie meditaties en muziek. Ook zingt ze ons soms zachtjes toe. Zowel online als live zijn haar lessen een feest voor mijn lichaam en geest. Ik volg Vir al jarenlang met soms een pauze. In de lockdown ook online. Zo knap hoe ze ook dat tot bijzondere en persoonlijke lessen weet om te toveren.​
Jetty
De lessen van Vir zijn meestal een feestje.  Vir komt uitermate goed voorbereid de Kundalini Yoga les in en "leeft" de Kundalini Yoga, Detox - Green Diet als vanzelfsprekend.  She rocks & her light shines from deep within. 
Rose

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een kundalini yoga les er uit?

Kundalini yoga werkt met kriya’s. Dat zijn series van oefeningen waar wordt toegewerkt naar een opbouw en afronding. Na de kriya is er meestal een ontspanning, gevolgd door een meditatie. 

De kriya is vaak rondom een thema, zoals een gebied in het lichaam of een meer algemeen thema zoals kracht of intuïtie. In de meditaties worden prachtige technieken gebruikt zoals de ademhaling (pranayama), een focuspunt, een hand houding en/of een mantra. 

Is kundalini yoga voor iedereen?

Kundalini yoga is voor idereen die zich er toe aangetrokken voelt en die ervaart dat het iets toevoegt aan zijn/haar leven. Je hoeft geen ervaring te hebben om mee te doen met een les. Ook hoeft je niet “goed” te zijn of flexibel. Er zijn vaak aanpassingen mogelijk en iedereen doet naar eigen mogelijkheden mee. Voor vrouwen die ver in de zwangerschap zijn is meer uit zwangerschapsyoga te halen. Vraag mij hiervoor gerust naar een tip: ik ken een aantal goede zwangerschapsyoga docenten. Verder is het een vrij actieve yoga en door te ervaren hoe het is, weet je of het iets voor je is of dat je meer baat hebt bij een langzame yogavorm zoals yin yoga of restorative. 

Is kundalini yoga een religie?

Kundalini yoga is een heel oude yoga en geen religie. Het is een discipline, net als de andere yoga vormen ontworpen ter voorbereiding op diepe meditatie en voor het verbinden van het “kleine zelf” (onze persoonlijkheid, ons lichaam en ons menselijke deel) met het “grote zelf”(het universele zelf, het deel in ons dat altijd bewust is). De meeste  mantra’s in kundalini yoga komen voort uit een religie, het Sikhisme. Echter worden in de lessen de betekenissen als universeel gezien en worden zij gebruikt vanwege de kracht die ze hebben. Er is dus ruimte voor elke andere overtuiging binnen het beoefenen  van deze vorm van yoga. 

Moet ik kunnen zingen voor de mantra's?

Helaas wordt er vaak gezegd, dat iemand wel of niet kan zingen. Terwijl het vaak veel meer te maken heeft met of je geleerd hebt om je keel te openen en te luisteren naar een zuivere toon, zonder beoordeeld te worden of meteen al iets te moeten afsluiten. Met het chanten van mantra’s hoef je niets: je kunt luisteren naar de woorden, fluisteren en als je dat wilt, laat je je eigen klank meedoen. Door de herhaling opent onze keel zich meer en meer en wordt een stem steeds meer eigen en helder. Daarnaast is chanten niet zingen: het is het produceren van een klank en het reciteren van de woorden of korte zinnen, waardoor een meditatief effect ontstaat. Ook worden drukpunten in de mond geraakt, wat een positieve invloed heeft op de hersenen en de beweging van energie in je lichaam.

Is er een alternatief voor kleermakerszit?

Kleermakerszit is voor veel mensen wennen in het begin. Als je er kort in kunt zitten, dan is af en toe wisselen van houding prettig. En langzamerhand kan je er vaak langer in zitten. Je kunt op je hielen zitten met evt. een dekentje of kussentje er tussen. Ook kan je veel oefeningen op een stoel doen als dat nodig is. Verder is er per oefening vaak wel een optie die mogelijk is. In meditaties helpt het om op een kussentje te zitten en/of iets onder je knieën te leggen, zodat ze steun hebben. Dit kan de pijn in de liezen verminderen. Ook dit kan met oefening geleidelijk makkelijker worden. 

Is de vuuradem geen hyperventilatie?

Vuuradem is zeker geen hyperventilatie. Dat gebeurt alleen, als je de adem verkeerd om doet. Hier wordt in de lessen altijd aandacht aan besteed. Omdat vuuradem een snelle adem is, is het soms wennen in het begin. Het is prima om te beginnen met een langzamer tempo en met kleine beetjes te beginnen. Als je twijfelt of je hem goed doet, dan kan je er altijd naar vragen bij de docent.