Levensenergie

BDCE49F6-FA36-413A-B7FD-E554B8376AF0 (1)

Toen ik op mijn 21ste met Kundalini yoga begon, wist ik nog niets van levensenergie. Waarschijnlijk wel diep in mijn wezen. Maar ik kon het niet bewust ervaren of benoemen. Nu, 15 jaar later, blijven er steeds puzzelstukjes op hun plek vallen.

Dit jaar lijkt voor mij het antwoord van wat we werkelijk zijn, nog duidelijker te worden. Dat gaat samen met wat levensenergie is als je het mij vraagt: het leven zelf.
Levensenergie is prana, de kracht die door alle meridianen stroomt. Levensenergie is wat we werkelijk zijn. Afhankelijk van waar hij stroomt, en natuurlijk ook van de leer die het omschrijft, heeft het verschillende benamingen. Kundalini yoga, tantra, KAP, LEAP en meer, gaat oa. over de kundalini energie. Kundalini Shakti (Sanskriet) is de ontwaakte seksuele energie, de energie van het bewustzijn. Wanneer er op juiste wijze mee gewerkt wordt, als de balans juist is en alle energiekanalen en chakra’s open zijn, kan deze door de ruggengraat stromen en een ervaring van eenheid geven. Als het blijvend is, heet dit verlichting of Samadhi.


Als deze energie enkel in de lagere chakra’s blijft is het alleen de fysieke seksuele energie en is die nog niet bewust verbonden met het grote geheel en met wat we werkelijk zijn. Toch is dit al een sprank, een suggestie hiervan. Een hint van waar we moeten zijn om nog verder te ontwaken. Met beoefening, bewustzijn, het ontdekken van deze enorme kracht (“the serpent that can awaken you or kill you” – Shivayatri Karta Singh) kan deze kracht naar de hogere chakra’s gaan, naar de pijnappel klier, waar we eenheid ervaren met alles. Maar de volledige weg is, voor zover ik het nu zelf voel, door alle lagen heen, zonder ontkenning van de lagere chakra’s en het aardse. Als deze kracht wordt ontkend of onderdrukt blijven we hangen en is er geen transformatie.

Toen ik begon met kundalini yoga en spiritualiteit, dacht ik dat ik alleen “boven” moest zijn, om niet te verdwalen in de aardse realiteit. Dit was en is soms nog steeds, een grote angst. Er is iets in mij, dat de aardse beslommeringen, minder waard vindt dan spirituele ervaringen van totale helderheid en verbinding. Maar juist om hier op gezonde manier te “badderen” is het nodig om die sterke krachten ook op aards niveau te ontmoeten.
In mijn eigen lijf heb ik vaak gevoeld, waarom ik er zelf soms bang voor ben of waarom deze kracht door hogere machten of door onszelf is onderdrukt. Want het is de snelheid van het universum, de kracht die al het oude laat opschudden en versneld transformatie brengt! Je moet je er voor kunnen openen en je lichaam moet zich er geleidelijk klaar voor kunnen maken. Voor mij is het ervaren van deze energie, thuiskomen. En tegelijkertijd is het intens en heeft het een soort “alles of niets” stem in zich.


Alle yoga werkt hier oorspronkelijk mee, wanneer hij nog vanuit de oorsprong wordt onderwezen. Het mooie aan yoga is dat je geleidelijk je zenuwstelsel versterkt en tegelijkertijd je kanalen (nadi’s) opent zodat je steeds meer van deze kracht toelaat en laat stromen.
Naast het pad van yoga zijn er talloze andere technieken die, als ze met de juiste intentie worden toegepast, met zuiverheid en expertise, een vergelijkbare weg helpen bewandelen. Wellicht ken jij zelf ook technieken en teachings die met deze principes werken?

Zonder bewuste beoefening is deze weg er ook, aangedragen door levenservaringen, zonder een spiritueel pad te bewandelen. Het verschil is, dat deze transformatie vaak langzamer gaat. Het is erg belangrijk dat de vorm en het tempo bij de persoon past. En om te weten welke rol bij je past in dit leven. Er is geen hiërarchie van beter of slechter.

Ik kijk er naar uit hier meer en meer over te leren en het te delen met jullie wanneer de tijd daar rijp voor is.